Commonwealth of Puerto Rico
DEPARTMENT OF LABOR AND HUMAN RESOURCES

June 3, 1598

Dear Mr. Acevedo:
Re: Inquiry No. 14522

This is in reply to your letter to the Secretary of Labor
and Human Resources, César Juan Almodédvar Marchany,
regarding the application of Puerto Rico labor 1laws to
contractors performing on U.S. Army Corps of Engineers
contracts. Your specific inquiry is as follows:

The US Army Corps of Engineers (USACE) has
traditionally been tasked by the Federal Emergency

Management Administration (FEMA) emergency
operation during natural disasters. As the
hurricane season has Jjust started, we are

preparing scope of work and bid packages for
potential contractors, if and when a hurricane
were to hit PR and FEMA were to task us with
emergency clean up operations,




The draft contracts and scope of work fall
under the Service Contract Act, which adopts by
reference the Fair Labor Standards Act. This
lat{t]ler act provides for time and a half for
overtime work. We envision, under emergency
operations([,] a 10 hour work day and a 7 day work
week.

Cne of our potential bidders has inquired as
to the applicability of Commonwealth of P.R. legal
dispositions [sic) which require double time for
overtime work. Although we have been informed the
applicable standard is under the FLSA at time and
a half, we have been advised informally [of] the
posgibility of double time under specific
circumstances, such as working on the seventh
continuos [sic] day; double time if the Etime
between the last work day was less than 12 hours;
and double time if a worker is required to work
during his programmed lunch hour.

We will appreciate vyour written opinion
concerning this matter at your soonest
convenience, c¢overing the above and any other
applicable standard you consider may apply to this
situation.

As you are aware, the McNamara-O’Hara Service Contract Act
of 1965 does not contain any overtime requirements

whatsoever. You point out, however, that the FLSA
provisions have been incorporated by reference under SCA.
As vyou are also aware, the FLSA requires overtime

compensation at time and one-half for hours worked over 40
per week, but does not require premium pay for hours worked
in excess of the 8-hour daily standard. On the other hand,
Puerto Rico‘s Act No. 379 of May 15, 1948, as amended,
requires overtime compensation, at double time rates, for
hours worked in excess of both the daily 8-hour standard and
the weekly 40-hour standard.

It is a well-settled principle in labor law that when two
different labor standards apply, the employee is entitled to
that standard which provides the higher benefit, a principle
that is explicitly acknowledged in FLSA Section 18(a).




Thus, the double time requirement under Act No. 379, supra,
preempts the time and one-half FLSA provision.

It should also be noted that there is a limited exception to
the double time premium required under Act No. 379.
Specifically, Article é of that Act allows an employer who
is covered by the FLSA to pay time and one-half, instead of
double time, for hours worked in excess of the daily 8-hour
standard, provided the employee does not also exceed the
weekly 40-hour standard. This provision thus comes into
play when the employee works in excess of 8 hours on one or
more days, but because of a short workweek, the 40-hour
limit is not reached. There 1is no exception to the
requirement that all hours over 40 per week be paid at
double time.

In addition to the above-discussed provisions of Act No.
379, it must be pointed out that employers in Puerto Rico
are covered by a complex system of mandatory decreesgs issued

by the Puerto Rico Minimum Wage Board. In addition ta
setting minimum wages for each particular industry, the
decrees provide for wvacation, sick leave, and other
benefits. For example, Mandatory Decree No. 11, one of the

two decrees applicable to the construction industry,
requires overtime compensation at double time for hours
worked in excess of 8 per day. A number of other decrees,
including Mandatory Decree No. 12, which applies to the
transportation industry, have a similar requirement.
Industries covered by such mandatory decrees are precluded
from availing themselves of the above-mentioned time and
one-half exception for daily overtime under Act No. 379.
Mandatory Decree No. 12, however, requires double time for
only the 9™ daily hour, and time and one-half for hours in
excess of nine. Aside from Mandatory Decree No. 12,
employees covered by such decrees must be paid at double
time for all hours worked in excess of both the 8-hour day
and the 40-hour week.

Your inquiry also refers to the fact that premium pay is
required for hours worked on a seventh consecutive day, a
provision contained in Act WNo. 289 of April 9, 1946.
Specifically, the Act requires that the employee be granted
one day of rest for each six days worked. The employee must
work at least six consecutive days, or part of such six




days, in order to qualify for premium payment when required
to work on the seventh day of that week. Pursuant to the
Act, hours worked on the seventh day must be paid at double
time, -even if such hours are not in excess of the daily or
weekly standard.

You also indicate that you were informed of a requirement to
pay double time “if the time between the last work day was
less than 12 hours”. This is a misinterpretation of a
provision of Act No. 83 of July 20, 1995, which represents
the most recent amendment to Act No. 379. Article 4 of Act
No. 379 has always required overtime compensation for hours
worked in excess of 8 in any period of 24 consecutive hours.
That provision was amended by Act No. 83 to allow for a
limited form of flexitime, subject to a requirement that the
employee enjoy a minimum of 12 hours rest between the end of
one shift and the beginning of the next shift. Under such
an arrangement, the employer may legally pay straight time
for hours that would otherwise be overtime, but this is
permissible only when there is a voluntary agreement between
the employee and the employer to implement a flexible work
schedule. In the absence of such an agreement, overtime
compensation will be required for such hours even if the
employee had 12 or more hours rest between shifts.

Lastly, vyou refer to a double time requirement when an
employee 1is required to work during his scheduled lunch
hour. Article 15 of Act No. 379 provides that each employee
must be granted a meal period not earlier than after the
conclusion of the third consecutive hour of work and not
later than prior to the beginning of the sixth consecutive
hour. If the employer fails to grant the meal period within
these time limits, the employee will be entitled to payment

at double time for such period. In addition, the Act
requires a second meal period in the event the employee
works din excess of an 8-hour day. The employee may

voluntarily agree to waive the gecond meal period, however,
provided the employee does not work more than two hours
beyond the 8-hour day.

In addition to the above time and pay requirements, you
should be aware of the provisions of Act No. 230 of May 12,
1942, as amended, known as Puerto Rico’s Child Labor Law.
The Act prohibits the employment of minors under the age of
18 years “in any occupation dangerous or injurious to his




life, health, education, safety and welfare”, as determined
by regulations issued by a Board created pursuant to the
Act.

We trust the foregoing information adequately responds to
your inquiry.

Coxrdially,

in"A.
Acting S§




